Hradiště z prehistorické doby, osídlené i v 11.–12.století, kde ve 14.–15.století stála středověká tvrz, jejíž jméno neznáme a písemné prameny zcela chybí. Dochovaly se zbytky obvodové hradby a část základových zdí budovy.
V tomto místě byl pravděpodobně vstup do areálu, od východní strany.
Nad místem, kde stával mlýn lze nalézt nepatrné zbytky valů gotické středověké tvrze. O ní však nejsou žádné písemné zmínky.
20.1. 2004

turistické

Tvrz postavená na opukovém ostrohu nad Tichou Orlicí v areálu starověkého útočištného hradiště. Nalezeny byly doklady prvního opevnění z období lužické kultury, druhá fáze je kladena do období kultury slezkoplatěnické. Celá doba trvání hradiště je odhadována na 50–60 let a šlo spíše o shromaždiště.
    8.5. 2004

Hradiště a tvrz
    Na mohutném ostrohu, který spadá nad levým břehem Tiché Orlice severně od obce Zářecká Lhota a na západě k potoku, přitékajícím od zmiňované obce se nachází rozsáhlé hradiště o velikosti 8,5 ha pocházející pravděpodobně z období kolem 1000 př. Kr. – doba lužické kultury. Tento prostor byl rovněž osídlen v době mladohradištní v 11.–12. století. Z hradiště se dochovala část valu s příkopem chránícím jediný možný přístup od východu. Ve středověku v

Jan Švejkar 2009, zdroj: Musil.F. Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, 1995, 4.1. 2009