Terénní pozůstatky tvrze na ostrohu, obtékaném Nisou. Archeologické nálezy z 15.–16. století, sporé písemné doklady ze 14. století.
Machnín
Tvrziště od východu
2003 ©Michal Merkl
Graficke pismenko Severovýchodně od železniční stanice Machnín se na ostrohu nad řekou nachází poměrně velké tvrziště. Od silnice k němu vede neznačená cestička podél východního oplocení průmyslového areálu. Vodítkem by mohlo být také fotbalové hřiště nacházející se pod lokalitou. Machnínskou tvrz datují archeologické nálezy do 15. a 16. století. Ovšem její vznik je kladen do druhé půle 14. věku. Tvrz opevňovaly na západní a jižní straně dva příkopy. Vnější se dochoval v podstatě pouze na západní straně. Mohutný druhý příkop ohraničuje lokalitu v původním rozsahu dodnes. Na zbylých dvou stranách chránilo tvrz vodní opevnění. Východní stranu zajišťoval dnes již zaniklý rybník. Jeho ...

zaniklý
    Liberecký kraj