Moje místa 0
Kostel sv. Jana Křtitele postaven v l. 1521-30 na podnět měšťana L.Formana. Obnoven jezuity v l.1675-92. Při kostele významný hřbitov.
Graficke pismenko Již před rokem 1506 zde stála kaple. Před rokem 1530 zde nechal postavit hradecký měšťan Lukáš Hostovský z Hostovic kostel "ke cti a chvále Pána Boha všemohoucího a památce mistra Jana z Husi, mistra Jeronýma z Prahy a jiných věrných Čechů". Brzy po vzniku zde bydlel první poustevník, poslední až do roku 1779. Po roce 1620 by zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Po Bílé hoře chátral. Znovu vysvěcen byl v roce 1659. Zásadní oprava proběhla v letech 1675-1693 pod jezuitskou zprávou, tesařem V. Matoušem. Roku 1680 postaven oltář sv. Vojtěcha, v roce 1691 postaven nový hlavní oltář sv. Jana Křtitele. V roce 1692 byl znovu vysvěcen. V letech 1858- 1859 proběhla velká rekonstrukce z příspěvků dobrovolníků. V roce 1896 byl obnoven ochoz kolem kostela.
Petr Nožička, čerpáno z: Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 27.7. 2017

popis

Kostel je jednoduchá dřevěná jednolodní stavba z části omítnutá, pokrytá šindelem. Loď téměř čtvercová, strop lodi je plochý. Presbytář je trojboce uzavřen. Ke kněžišti na severu přiléhá malá sakristie. Kolem kostela ochoz podpíraný dřevěnými sloupky. Hlavní oltář portálový z roku 1691 dole obraz sv. Jana Křtitele. V nástavci dva obrazy sv. Václava. Dva boční portálové oltáře z roku 1680, pravý sv. Vojtěcha, levý sv. Jana Nepomuckého.

Petr Nožička, čerpáno z: Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 9.8. 2017