V r. 1859 získal řád redemptoristů jednopodlažní zámeček, který upravil na klášter a u něj zřídil kapli. V r. 1860 byl položen základní kámen kostela sv. Alfonse a 20. srpna 1862 byl vysvěcen. Po II. světové válce byl klášter zrušen. V r. 2007 provedena oprava střechy a v r. 2013 opravena fasáda.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Červenka se nachází v Olomouckém kraji asi 3 km severně od města Litovel. U nádraží stojí kostel sv. Alfonse, který je 37,5 m dlouhý, 12 m široký a 13 m vysoký. Přiléhá k budově bývalého kláštera, po stranách jsou přistavěny 4 kaple a v průčelí má dvě hranolové věže. U zdi je umístěn dřevěný misijní kříž. Každoročně, již od sedmdesátých let 20. století, je v kostele na Vánoce vystaven betlém, při jehož tvorbě se využívá vždy nového mechu doneseného z lesa. Filiální kostel sv. Alfonse patří k litovelské farnosti.

historie

První zmínka o Července pochází z listiny krále Václava II. z roku 1287, která je uložena v litovelském archivu. Původně se obec skládala ze dvou částí, Velké a Malé Červenky. V roce 1859 získal řád redemptoristů (Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele) nevyužitý jednopodlažní zámeček z roku 1847. Redemptoristé zámeček upravili na klášter a u něj zřídili malou kapli. V roce 1860 byl položen základní kámen kostela sv. Alfonse a 20. srpna 1862 byl