Pradědovu galerii založil řezbář Jiří Halouzek. Jedná se o zahradní galerii řezbářských děl - je zde více než 450 dřevěných plastik různých postav nebo zvířat, vč. několika betlémů (také největší betlém na světě). V areálu je mimo galerie i chov daňků a část určená dětem (prolézačky, kolotoče).
Socha vládce jesenických hor, děda Praděda
Do galerie je možný vstup se psy. Za zmínku jistě stojí také malá pozornost pro řidiče autobusů, kteří mají vstup a kávu zdarma.
E.H. (info Pradědova galerie), 12.11. 2013

historie

Pradědovu galerii založil řezbář Jiří Halouzek před rokem 2008. Jedná se o unikátní zahradní galerii řezbářských děl, umístěných na ploše 8 ha. Je zde více než 450 dřevěných plastik různých postav nebo zvířat, vč. několika betlémů. Jeden z nich, betlém v životní velikosti, byl oceněn na světovém kongresu betlémářů v Hradci Králové titulem "Největší betlém na světě" (cca 240 soch), betlém je

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Jiříkov