Netypický dřevěný mlýn s šestiramenným větrným kolem vybudovaný v letech 1922-1923 na střeše budovy v místech staršího dřevěného mlýna z r. 1826, který r. 1911 vyhořel.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Větrný mlýn v Hačkách na Konicku je unikátní stavbou. Byl sestrojen podle vlastních plánů tehdejšího stavitele. Jedná se o zděnou budovu s dřevěnou otočnou nadstavbou tvaru osmibokého jehlanu. Větrné kolo má šest ramen s průměrem 7 m. Mlýn nahradil starší dřevěný beraní mlýn z roku 1826, který v roce 1911 vyhořel. Byl však obnoven a v letech 1922-1923 prošel přestavbou. Tento unikátní mlýn však pouze šrotoval obilí a vyráběl krupky. Později byl poháněn spalovacím motorem. Přestože se jedná o tak unikátní stavbu, není podle dostupných znamů nijak památkově chráněn. Od roku 1965 je v nefunkčním stavu. Podle informací webu povetrnik, který ...
Ivo Rozehnal - zdroj k článku - web povetrnik.cz, 2.8. 2015

popis

Větrný mlýn se nachází asi 300 m jihozápadním směrem od obce Hačky. Základnu mlýna tvoří zděná budova na čtvercovém půdorysu, která je vysoká 5,7 m. Na základně je posazena mírně kónická dřevěná nástavba, která je kryta otočnou střechou ve tvaru kupole pokrytou térovým papírem. Nezvyklé rysy nese vedle vlastní stavby i celé mlecí zařízení o jednom složení, které se částečně dochovalo. Hřídele i převodová kola jsou, na rozdíl od jiných větrných