Dvoukřídlý renesanční zámek vystavěn Lobkovici v 1. polovině 16. stol. Za třicetileté války zdevastován. V 18. století zrekonstuován a vyzdoben umělci jako jsou: Reiner, Braun, Brokoff. V 19. století barokní fasáda nahrazena jednoduchou klasicistní.
Zahradní průčelí
Graficke pismenko Na místě hradu pánů z Oseka vznikal po roce 1570 v Duchcově zámek pro Václava Popela v Lobkowicz, který budoval Filip Vlach podle plánů Ulrica Aostaliho. Základ dnešní trojkřídlé budovy zámku však dala až významná přestavba, podniknutá arcibiskupem Janem Bedřichem z Valdštejna, který z Duchcova vytvořil základ nového valdštejnského fideikomisu. Stavba z let 1675 – 1685 byly vedena podle plánů architekta Jeana Baptisty Matheye. Další úpravy probíhaly v době, kdy panství převzal Jan Josef z Valdštejna. Práce nejdříve vedl Marcantonio Canevalle (od nehož pochází i stavba zámeckého kostela Zvěstování Panny Marie) a snad od léta 1714 František ...
WEB SPú Ústí nad Labem, 2.8. 2002

historie

Rod pánů ze Sulevic, který získal Duchcov a v r. 1473, přesídlil v r. 1491 z Oseka (Rýzmburka) do Duchcova a od té doby zde bylo centrum správy celého panství. Pavel Kaplíř ze Sulevic vystavěl poblíž spáleniště někdejší tvrze, zničené v době husitských válek, nové sídlo. Podle místní tradice stála nová tvrz v severní části prvního nádvoří pozdějšího zámku a přilehlé ulice (dříve Československé armády), kde prý byly hospodářské budovy.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 15.1. 2005

tvrz přestavěná na zámek