Původně raně gotický kostel připomínán v roce 1261. Presbytář s křížovou klenbou přistavěn kolem r. 1360. Jižní renesanční předsíň z let 1542–1544, uvnitř profilovaný portál ze 13. století. Hranolová věž byla postavena koncem 16. století.
© Milan Caha 07/2009
Raně gotický kostel Povýšení sv. Kříže se v písemných pramenech poprvé objevuje roku 1261. Pětiboce uzavřený presbytář byl přistavěn kolem roku 1360, uchovala se v něm původní křížová klenba. Obdélná loď má valenou klenbu s výsečemi z roku 1658, která vznikla po požáru v roce 1655. Na jižní straně je zajímavě řešená renesanční předsíň z let 1542–1544. V ní je původní vchod s bohatě profilovaným portálem ze 13. století, z doby kolem roku 1260. Věž byla přistavena koncem 16. století, cibulová báň je barokní, z roku 1732. Západní průčelí je datováno 1733. V interiéru se uchovaly fragmenty raně gotických nástěnných maleb z doby kolem roku 1330. V jižní předsíni jsou renesanční nástěnné malby.
Milan Caha (zdroj: E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia, Praha 1982 ), 12.7. 2009

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek