V Podhůří je na přelomu 18. a 19. stol. popisován statek se zámečkem a pivovarem. Dodnes se dochovala usedlost nazývaná Smrčkův dvůr jejíž nároží tvroří bývalé panské sídlo v interiéru s kapličkou sv. Anny. Před ním památná lípa velkolistá.
Pohled od severu
Vchod, kde se v interiéru nachází kaplička sv. Anny. Před bývalým panským sídlem památná lipa.
© Luděk Pitter 05/2007
Obec Podhůří leží nalevo od silnice I/20. Vede k ní nenápadná odbočka téměř proti odbočce na Horažďovice. Při vjezdu na malou náves pojedete okolo podlouhlé budovy v jejímž interiéru při průčelí je kaplička sv. Anny a hned před ní stojí památná lípa. Jedná se o bývalé panské sídlo. Dnes je usedlost spolu s hospodářskými budovami nazývána Smrčkův dvůr. Před usedlostí stojí lípa velkolistá jejíž stáří se odhaduje na 270 let, obvod kmene je přes 5 m a výška přes 30 m. Uvádí se, že v koruně lípy je zavěšen zvon z roku 1909.
historie

První zpráva o Podhůří je z roku 1683, kdy statek patřil bratrům Vilémovi ze Žďáru, Heřmanovi z Bělčic a Alešovi z Pakonic. Ti jej prodali blovickým měšťanům. K Blovicím patřilo Podhůří až do 17. stol. Na přelomu 18. a 19. stol. je v Podhůří popisován statek se zámečkem a pivovarem. V roce 1821 koupil statek Vavřinec Kristián Smrčka a po něm se dnes usedlosti říká Smrčkův dvůr.

L.P. (Found K., Karel T., Jižní Plzeňsko II, Historicko-turistický průvodce č. 13, Nakladatelství českého lesa, 2000), 31.5. 2007

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Kasejovice