Kostel sv. Barbory postavil majitel panství hrabě Fr. A. Trauttmannsdorff v letech 1717-1724 u někdejší hornické osady. Později se stal poutním. Po 2. svět. válce zpustl a zařízení bylo rozkradeno. Po výměně střechy r. 1994 dále chátrá, nadšenci však pokračují ve snaze o záchranu stavby.
sv. Barbora
Barokní kostel sv. Barbory, patronky havířů, se nachází na návrší asi 1 km západně od obce Všekary. Obec je to starobylá, neboť již r. 1115 byla v majetku kladrubského kláštera. Dnes však nemá ani stovku obyvatel. Leží asi 5 km západně od města Holýšov, kterým prochází silnice I/26 z Plzně přes Horšovský Týn k hraničnímu přechodu Folmava. V Holýšově je také nejbližší nádraží na trati 180 z Plzně do Domažlic.
28.5. 2002
historie

Zcela osamoceně u lesa západně od Všekar vedle silnice stojí kostel sv. Barbory. Od 16. století zde totiž stávala osada horníků, kteří v okolí dolovali stříbro, olovo a cín a jichž je sv. Barbora patronkou. Kostel postavil majitel panství hrabě František Adam Trauttmannsdorff v letech 1717-1724. Osada sice zmizela po vytěžení drahých rud, ale od 18. století se stalo z kostela oblíbené poutní místo. Kostel byl zrušen za Josefa II., ale okolní lid to nevzal vážně. Až po roce 1945 zmizel z kostela neznámo kam nádherný akantový hlavní oltář a další vybavení bylo rozkradeno nebo zničeno. Svatyně zůstala dlouhodobě pro kohokoliv zcela otevřena, takže se tam mohli podepsat i sovětští vojáci za okupace po roce 1968. Kostel je jednolodní stavba se dvěma bočními kaplemi, takže půdorys je křížový. Zaklenutí je valenými klenbami s lunetovými výsečemi. Na klenbě v presbytáři jsou ještě dnes viditelné sporé zbytky rokokových maleb A. Krause…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 12.5. 2017

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Všekary