Gloriet Klobouk stojí zřejmě na místě starší dřevěné stavby, snad z r. 1723. Gloriet byl postaven v období romantismu kolem r. 1824, kdy majitel panství Jan Filip František Josef Stadion zadal rozsáhlé úpravy koutského zámku a jeho okolí. Gloriet byl opraven v letech 1973 a 2006.
Gloriet se šindelovou střechou stojí na návrší zvaném Kolébka, u silnice vedoucí z obce Kout na Šumavě ke Spáňovu. Ke glorietu vede z obou obcí žlutá turistická značka.
12.5. 2013
popis

Čtyři kamenné sloupy s patkami a hlavicemi nesou dřevěnou střechu glorietu ve tvaru kardinálského klobouku, krytou šindelem.

historie

Gloriet, nazývaný podle svého tvaru příznačně Klobouk, stojí na holém návrší nad obcí Kout na Šumavě a připomíná svým tvarem kardinálského klobouku bitvu u Domažlic, která se odehrála ve zdejší oblasti 14. srpna 1431. V této bitvě porazila husitská vojska pod velením kněze Prokopa Holého téměř bez boje křižácké vojsko vedené markrabětem Fridrichem Braniborským a kardinálem Juliánem Cesarinim. Tato porážka přesvědčila katolické církevní kruhy o zbytečné snaze pokořit Čechy silou a s husity bylo zahájeno vyjednávání vedoucí k diskusi o platnosti čtyřech artikulů pražských u basilejského koncilu. Gloriet byl postaven v období romantismu, v letech kolem roku 1824, kdy dal majitel panství Jan Filip František Josef Stadion upravit koutský zámeček i jeho okolí. Ke glorietu tenkrát vedla přímo od nádvoří zámečku cesta se stromořadím. O přesném roku výstavby glorietu ani o přesném účelu stavby se prameny nezmiňují, ale…  číst dále

Místo, kde prchající kardinál ztratil svůj klobouk

Podle jedné pověsti byl gloriet postaven v místě, kde kardinál Cesarini na svém útěku před husity ztratil svůj klobouk, zlatý kříž a listiny.

Další texty pověsti
Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Kout na Šumavě