Tvrz z konce 16. století nechal postavit Jiří hrabě z Guttensteina. Pův. renesanční objekt v centru obce je nyní upraven na sídlo obecního úřadu a centrum služeb.
Kout na Šumavě-tvrz
Obec Kout na Šumavě (německy Kauth) se nachází asi 7 km východně od Domažlic a prochází jí silnice I/22 z Domažlic do Klatov. Je tu též nádraží na železniční trati Domažlice-Janovice nad Úhlavou- Klatovy. Žije zde přibližně 1 100 obyvatel. Přes svůj název obec neleží na Šumavě, nýbrž na Chodsku při severním úpatí Všerubské vrchoviny. Objekt bývalé tvrze stojí v centru a je sídlem obecního úřadu.
Jiří Špaček, 7.8. 2022
historie

Původně obec Kout na Šumavě vznikla jako samostatný dvůr, který patřil pánům Rýzmberka. První písemné zprávy jsou z roku 1515, kdy byl majitelem panství Mikuláš Bojslav z Branišova. V roce 1589 koupil koutský statek Jiří hrabě z Guttensteina, který tu postavil renesanční tvrz. Budova tvrze z konce 16. století je v současné době upravena na centrum občanské vybavenosti. Je zde kadeřnictví, kino, ordinace lékaře, místní knihovna a také sídlo obecního úřadu.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 7.8. 2022

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Kout na Šumavě