Zámek byl přestavěn kolem roku 1670 ze starší tvrze, která přestavbou zanikla. V 18. století byly zazděny arkády a mezi lety 1824-25 byl zámek znovu přestavěn a také pravděpodobně zbořena původní věž. Zámek je sídlem OÚ Merklín.
Průčelí zámku
2003 ©Luděk Pitter
Obec Merklín leží mimo hlavní silniční tahy v okrese Plzeň- jih. Ze Stoda, Staňkova nebo Přeštic je to však jen 10 km zajížďka. V obci si kromě řady dalších památek můžete prohlédnout i místní zámek. Zámek je přístupný, neboť je sídlem OÚ Merklín. Jedná se o čtyřkřídlou patrovou budovu s uzavřeným nádvořím, obklopenou parkem. Nádvoří s arkádami, které byly v patře později zazděny. Prostor před zámkem je vyrovnán vysokou tarasní zdí, pro kterou není ze silnice zámek skoro vidět. Zajímavé jsou i sluneční hodiny na jižním křídle zámku
19.11. 2003

Zámek je plně využit obecním úřadem, turisté se zde žádným prohlídkovým okruhem neprovázejí.

E.H. - info OÚ Merklín, 7.10. 2013

historie

Zámek stojí na místě tvrze merklínských vladyků snad z 15. stol. Tvrz zanikla při přestavbě kolem roku 1670. V souvislosti s přestavbou je vzpomínán Jakub Filip Berchtold z Uherčic. Někdy v 18. století došlo k zazděný arkád a v letech 1824 – 1825 byl zámek znovu zcela přestavěn. V této době byla s největší pravděpodobností také zbořena původní věž snad pro poškození velkým požárem Merklína v roce 1817. Později došlo ještě k dalším úpravám. Zámek je sídlem OÚ Merklín.

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Merklín