Zřícenina hradu založeného ve 14. stol. Vilémem, synem pána Děpolta ze Zbiroha. Od roku 1600 se uvádí již jako pustý. V r. 1658 na císařův příkaz byl hrad Sklála pobořen, aby nemohl sloužit jako opěrný bod nepříteli.
Vydáte-li se na hrad Skála nedaleko Přeštic, neopomeňte fakt, že hrad Skála je vyhlášeným rejdištěm a že se nedoporučuje zůstávat přes noc. My jsme nevědomi tohoto faktu na hradě přespávali a moc jsme se nevyspali, neboť stále byly slyšet podivné zvuky. Vřele se doporučuje před setměním odejít.
28.5. 2002
historie

Mezi vesnicemi Radkovici, Zálesím a Libšteinem vystupuje od břehu Horšického potoka výšina táhnoucí se od severovýchodu k jihozápadu, větším dílem porostlá lesem, který se nazývá Černým lesem. Zvláštností její jsou skaliska buližníku, neb i jednotlivé kameny z povrchu vystupující. Hřeben návrší hned od počátků jeho jest bradlem táhnoucím se směrem již dotčeným, úzkým a celkem příkrým, ač jsou místa, kde spadající sutiny utvořily aspoň obstojný přístup. Kde jest bradlo nejvyšší, korunováno jest zdmi starými sice, ale posud jako skály pevnými, kteréž jsou zbytky pevného někdy hradu Skály. Na holé a někdy strmé skále stoje obdržel toto jméno od lidu a páni na tom nic neměníce nazývali jej také Skálou. Již z daleka, na př. od Přeštic viděti jest, že má bradlo to dvě oddělení, která uprostřed úzkým skaliskem souvisí, a takto neslo vlastně dva hrady, z nichž horní byl o něco vyšší než dolní a tudíž každý stál o sobě, aniž by…  číst dále

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn. 9), 23.8. 2002

Další texty historie