Kostel postavený v I. polovině 15. století na místě starší svatyně (mistr Jaklík a jeho syn Václav) byl po částečném zřícení renesančně obnoven 1584–85 (V. Vogarelli). Současná podoba výsledkem regotizace, provedené 1894–97 podle Mockerova projektu Rudolfem Štěchem.
Kostel je přístupný jen v době bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.30.

Kostel Narození Panny Marie ve Vodňanech
    Kostel ve Vodňanech je poprvé doložen k roku 1260 zmínkou o zdejší plebánii. Současná stavba vznikla v I. polovině 15. století činností huti mistra Jaklíka a jeho syna Václava (odkazy na stavbu jsou doloženy z let 1406–18, svěcení presbytáře 1435), nelze vyloučit větší stáří lodí (severní portál je na základě průzkumu kladen do 14. století), nejasné je stáří věže na lichoběžníkovém půdorysu. Po částečném zřícení byl v letech 1584–85 obnoven V.

Strakonice  (ST)
    Vodňany