Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Kubův most, Maršov

Kubův most

Železná cesta
Kubův most byl vybudován na Železné cestě v obd. středověku, kdy se na Šmelcovně těžila železná ruda a po zpevněné cestě se železnicí, po které náklady přepravovaly koňské a volské potahy, se přepravovala k dalšímu zpracování. Její starý název Eisenwerks–Bergstrasse znamená báňská horská cesta.
Kubův most v Železné cestě

Fosforeskující mech u Šmelcovny

V údolí Bílého potoka u Šmelcovny roste mech dřípovičník zpeřený, který za tmy vydává smaragdově zelené světlo.

Železná cesta a Kubův most
    Ve středověku, kdy se těžila ruda na Šmelcovně (osada v údolí Bílého potoka; název od slova Schmelzen – tavit), byla vybudovaná zpevněná cesta, jež vedla z hlubokého údolí na náhorní plošinu k Javůreckým hutím. Na Šmelcovně se těžila železná ruda a tavilo se železo. Po cestě vedla železnice, po které koňská spřežení a volské potahy přepravovaly rudu a vytavené železo k dalšímu zpracování. Trasa se sklonem 15% nesla dříve název