Barokní sousoší z r. 1725, centrální socha Panny Marie s Ježíškem je připisována dílně Ferdinanda Brokoffa. Kromě mariánské sochy tvoří sousoší plastiky sv. Václava, sv. Zikmunda, sv. Prokopa a sv. Vojtěcha z červeného pískovce.
sousoší od jihu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Sousoší tvoří jednu z dominant hronovského náměstí, stojí v jeho dolní části, při silnici mezi Náchodem a Policí, či při staré poutní cestě do Vambeřic. Bylo vytvořeno roku 1725 na náklady hronovských rodáků, farářů Václava Klugara a Bedřicha Kordy. Sousoší, které bylo v té době chloubou města, se dokonce dostalo do městského znaku. Sousoší tvoří krychlový podstavec s reliéfy sv. Josefa, sv. Jana Křtitele, sv. Petra a sv. Máří Magdalény. Na nárožích stojí sochy z červeného pískovce, znázorňující sv. Václava, sv. Zikmunda, sv. Prokopa a sv. Vojtěcha. Na podstavci stojí sloup s pseudokorintskou hlavicí. Na něm je socha Panny Marie s Ježíškem, která je připisována dílně Ferdinanda Brokoffa. Kolem sousoší je barokní pískovcové zábradlí. Sloup ještě zdobila rokoková lucerna, ta však zmizela.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 18.12. 2008