Hradiště z pozdní doby bronzové na výrazném kopci nad Konstantinovými Lázněmi. Plochou přes 50 ha a obvodovým valy dlouhým 3,7 km patří k nejrozsáhlejším hradištím své doby. Kromě valů dochovány zbytky bran.
Hradišťský vrch - pohled ze severozápadu
Graficke pismenko Hradiště leží na naučné stezce "Hradišťský vrch". Začátek trasy dlouhé více než 5 kilometrů se nachází v Konstantinových Lázních na rozcestí turistických tras u požární nádrže. Obsahuje celkem 6 zastávek a je značena zelenou turistickou značkou. Na trase je odbočka k pověstí opředené soše Panny Marie.
Milan Caha, 14.8. 2007

historie

Podle velkého množství nalezené keramiky bylo hradiště datováno do pozdní doby bronzové (nynická kultura). Je významné hlavně tím, že prakticky nebylo obydleno v jiném období. Na severozápadním cípu lokality byl v roce 1906 otevřen lom, který ji částečně poškodil. První sběry keramiky tu provedli v roce 1925 O. Lenz a L. Bittner, kteří také na hradiště upozornili – a datovali jej tehdy do doby halštatské. Zjišťovací průzkum zde v roce 1933

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 13.8. 2007

popis

Prostor hradiště o rozloze přes 50 hektarů (délka 1700 a šířka 550 metrů) leží asi 100 metrů nad okolním terénem na čedičové kupě. Opevnění měří 3700 metrů a má pět bran. Na východním cípu se dobře dochovala zdvojená uličková brána. Na severu je znatelná další velká brána. Hradbu tvořily dvě rovnoběžné řady balvanů vzdálené od sebe přes 2,5 metru, mezi nimiž byla hlína a menší kameny. Její výška byla okolo 150 cm. Uvnitř opevnění jsou dodnes tři

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 14.8. 2007