Vodní nádrž Hracholusky vznikla na řece Mži vybudováním sypané hráze v letech 1959–1964. Hráz dlouhá 270 m, široká v koruně 5 m a vysoká 27 m vytváří jezero o rozloze 490 ha a délce 22 km. Slouží jako zásobárna průmyslové vody, k výrobě elektřiny a rekreaci. V sezóně je zavedena lodní doprava.
VN Hracholusky
Vodní nádrž vybudovaná na řece Mži dostala název podle vsi Hracholusky (nyní část obce Úlice), ležící v blízkosti přehradní hráze. Rozkládá se severně od silnice II/605 spojující Plzeň a Stříbro. Její jižní břeh lemuje též železniční trať z Plzně do Chebu. Hladinu nádrže přechází jednak silniční most z Pňovan do Čerňovic a Pernarce a jednak most železniční pro oblíbenou lokální trať Pňovany-Konstantinovy Lázně-Bezdružice. Po železničním mostě přechází řeku též cyklotrasa a modrá turistická značka. Oblast přehradní nádrže je intenzívně využívána k rekreaci, nejvýznamnější rekreační střediska jsou v blízkosti hráze, v západní části pak je známá rekreační osada Butov. Asi 2 km pod přehradní hrází se nachází nad pravým břehem řeky zřícenina hradu Buben, přístupná od rozcestí pod hrází po zelené značce.
Jiří Špaček, 26.9. 2022
popis

Hracholusky je název přehradní nádrže na řece Mži o rozloze 490 ha, nacházející se na hranicích okresů Tachov a Plzeň-sever. Přehrada vznikla vybudováním sypané hráze v letech 1959–1964 a zaplavením malebného údolí řeky. Celková délka vodního díla od jezu pod parkem ve Stříbře až k hrázi je 22 km. Součástí vodního díla jsou dva významné přítoky. Oba se nacházejí na levém (severním) břehu přehrady a vytvářejí samostatné zátoky. Tou větší z nich je Úterská zátoka. Přítokem je Úterský potok protékající nádhernou krajinou hlubokých lesů Bezdružicka a Úterska. Druhou zátokou je Žebrácká zátoka, které propůjčil své jméno Žebrácký potok. Délka sypané hráze je 270 m, šířka v koruně 5 m a maximální výška nad terénem 27 m. Hráz je přímá, sypaná, zemní s šikmým jílohlinitým těsněním v hlavní části. Líc hráze je chráněn šestibokými betonovými útvary a to z důvodu ochrany před vlnami a vodou z nádrže. Koryto pod hrází…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 2.10. 2022

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Hracholusky