Barokní šestiboká kaple s věží a kryptou vystavěná r. 1687. U kaple stojí socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti.
kaple sv. Diviše - severní vchod do kaple
Kapli sv. Diviše najdete na východním okraji obce Hracholusky, při cestě k zhruba kilometr vzdálené stejnojmenné přehradě se známým rekreačním centrem. Jedná se o šestibokou barokní stavbu s vchodem od severu a připojenou věží na jižní straně. Kapli nechal zbudovat Vilém Leopold z Říčan a Úlic roku 1687. Pod kaplí se nachází krypta, do níž se vchází ze západní strany kaple, krypta patří rodině Jakschů z Wartenhorstu, kteří byli posledními majiteli zdejšího panství. Hlavní výzdobu kaple obstarává šestice fresek z r. 1735 od Václava S. Schmita z Plané zobrazující výjevy ze života Panny Marie. Poněvadž se kaple několikrát stala terčem zlodějů a vandalů a část jejího vybavení byla rozkradena, ostatní zachovalé vybavení se z bezpečnostních důvodů odvezlo a kaple se stala takřka permanentně nepřístupnou. Vstup do ní je umožněn jen výjimečně při konání některé z občasných kulturních akcí. U kaple stojí socha sv. Jana Nepomuckého, která sem byla přinesena ze vsi Dolany před napuštěním přehrady. Postava sv. Diviše (Dionysius nebo také sv. Denis): Tento světec se narodil na poč. 3. století v Itálii. Po vysvěcení na biskupa papežem Fabiánem odešel na misie do Galie a stal se prvním pařížským biskupem. V druhé pol. 3. stol., kdy vypuklo kruté pronásledování Křesťanů, byl zajat, mučen a sťat na kopci, který dnes nese název Montmartre (hora mučedníků) v Paříži. Ve Francii, kde se stal národním světcem, je mu zasvěcena pařížská katedrála Saint-Denis.
Stanislav Drda, 10.11. 2006

Hracholusky tvrz

Od Nezabudic k západu jest ves Hracholusky s dvorem, při němž někdy tvrz bývala. Držitelé byli povinni služby manské na Hrádku vykonávati. Odtud se psal Ořibor Hracholusk, jež jsa jednoho rodu s Pešíky z Koma rova, seděl r. 1379 ve Smědčicích. Roku 1418 seděl tu Jan z Hracholusk, jež manželce své Markétě 40 kop věnoval. Markéta ovdověvši, žila ještě r. 1449 v druhém manželství, kdežto dědičkou byla Bětka, dcera n. Klimenta z Hra cholusk. Od těch obou koupil tento statek (r. 1449) Jan Duhel z Pustovět. Jana nacházíme potom roku 1454 ve sporech o statek Šanovský, při čemž i synové jeho Aleš a Jiřík se připomínají Dotčený Aleš prodal pak roku 1476 se Stanem bratrem svým tvrz, dvůr a ves Hracholusky Burjanovi ze Strojetic. Tento seděv tu skorem dvacet let koupil si raději zboží zpupné a prodal r. 1495 Hracholusky Janovi mladšímu Penížkovi ze Slatiny a Janovi, otci jeho, po čemž hned oba Rejně /Reginěú ze Strojetic,…  číst dále

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 20.2. 2017

Tajná podzemní chodba

Dle lidové pověsti se pod kaplí nachází vchod do tajné podzemní chodby vedoucí až na nedaleký hrad Buben. Touto chodbou se prý dokonce jednou zachránilo několik jeptišek, které tak unikly před hrozícím nebezpečím.

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Úlice