Barokní jednopatrový zámek postavený v r. 1786 Františkem Jáchymem ze Širntyngu, který vznikl přestavbou původní tvrze doložené v r. 1497 za Jana Lejtolta z Ebrnic. Po r. 1925 začal zámeček sloužit pro školské účely. Dnes je opuštěny a nevyužívaný.
Čelo zámku
Ošelín je menší město, ležící kousek od Svojšína. Leží v malebné přírodě a rozhodoně stojí za navštívení. Když už se tam procházíte, nesmíte vynechat celkem nenápadný zámeček, který sice není nijak známý, ale krásný je určitě.
18.6. 2002
historie

Ves je známá již od roku 1379, kdy byla v držení jistého Oldřicha z Ošelína. Byla sídlem spíše drobných zemanů, a protože neměla žádný větší význam, často měnila majitele. Už v roce 1413 ho získal Habart z Malenic, který jej následně prodal Petrovi mladšímu Kovářovi ze Strhař. V majetku pánů ze Strhař zůstal až do roku 1497, kdy tvrz i s dvorem koupil Jan Lejtolt z Ebrnic se svou manželkou rozenou ze Šternberka. S tímto prodejem souvisí také první doložená písemná zmínka o tvrzi. Ale už od poloviny 15. století Ošelín nepatřil pod jednoho majitele, ale byl rozdělen na dvě části, které potom následně měly rozdílný vývoj. První část přešla po Lejtoltově synovi Janovi a jeho předčasně zemřelém synovi na Jana Lipolta a Kašpara, bratry Kečovské z Kečova. V roce 1573 při dělení majetku Kečovských získal ošelínskou část Kašpar z Kečova. Druhou část vsi vlastnil až do své smrti Jáchym, druhý Janův syn. Po jeho…  číst dále

plán suterénu
Obrázek Obrázek Obrázek