Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kšici prvně zmiňován r. 1384, původní stavba zanikla v novějších přestavbách a dnešní barokní podoba pochází z r. 1716. Po 2. světové válce kostel zchátral, zařízení bylo poničeno a rozkradeno. O záchranu kostela se snaží spolek nadšenců Markyta.
Kšice-kostel
Kšice (dříve německy Kscheutz) jsou nevelká obec asi s 180 obyvateli, která leží na vedlejší silnici do Sviňomaz asi 5 km severně od města Stříbro. Místo leží mimo železnici a značené turistické trasy. Křižují se tu však dvě cyklotrasy, a to č. 306 a 2222. Uprostřed obce nad rybníkem stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie v barokní podobě.
28.9. 2021
popis

Současná stavba kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kšici je barokní z r. 1716. Kostel je obdélný, jednolodní s polygonálním presbytářem a severní dvoupatrovou hranolovou věží. Pilastry člení věž, stěny i průčelí zakončené trojhranným štítem. Presbytář je zaklenut hladkým křížem, zatímco loď je plochostropá se zděnou kruchtou na třech arkádách.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 2 Academia 1978), 28.9. 2021

historie

Obec Kšice je doložena od 14. stol. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1369. Tak jako v celém důlním revíru kolem Stříbra se i v Kšici dolovalo stříbro a olovo. Poslední důl při silnici do Únehle byl uzavřen koncem 19. stol. Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kšici je prvně zmiňován r. 1384. Původní předbarokní stavba však zanikla v pozdějších přestavbách. Upomínají na ni pouze ve zdivu použité opracované kvádry a náhrobek urozené panny Markyty Poměnické z Poměnic datovaný do r. 1556. Dnešní vzhled kostela z doby před r. 1716 udává jednolodní polygonální svatyně a věž, která ji o dvě patra převyšuje. Interiér kostela má barokní podobu. Kostel po vysídlení německého obyvatelstva po 2. světové válce silně zpustl a původní barokní zařízení bylo zčásti poničeno a rozkradeno. Po r. 1990 začaly práce na obnově kostela. Již před několika lety vznikl spolek Markyta, který se ho snaží zachránit. Pořádá veřejnou sbírku…  číst dále

Jakub Veselý (zdroj: různé webové stránky), 10.1. 2008

Plzeňský kraj, Kšice