Barokní zámeček uvnitř poplužního dvora tepelských premonstrátů postaven v 2. polovině 17. stol. jako dílo Kr. Dienzenhofera, hosp. budovy pocházejí z 18. stol. Letní sídlo opatů po r. 1945 znárodněno, sídlo šlechtitelské stanice a statek. Nyní prázdný, devastovaný, bez využití a na prodej.
Krukanice-zámek
Ves Krukanice je prvně zmiňována r. 1197 jako majetek premonstrátského kláštera v Teplé. Nyní v ní žije asi 30 obyvatel a je částí obce Pernarec, s nímž severním okrajem stavebně souvisí. Prochází jí silnice II/193 v úseku mezi Stříbrem a Úněšovem na karlovarské silnici I/20 a dále pokračuje do Žlutic. Vede sem také dálková, zeleně značená turistická trasa, která přichází od hráze Hracholuské přehrady a pokračuje z Krukanic do údolí Úterského potoka a podle jeho toku do Úterý a Toužimi. V Krukanicích stával poplužní dvůr kláštera Teplá, v jehož areálu byl někdy v 17. stol. postaven barokní zámeček, který sloužil tepelským opatům jako letní sídlo.
9.10. 2021
popis

Památkově chráněný areál se skládá ze zámku, pivovaru, hospodářských budov, zahrady s altánem a ohradní zdi se sochou blahoslaveného Hroznaty a soklem sochy svatého Norberta u příjezdové cesty. Jednopatrová zámecká budova stojí na východním okraji areálu. Původní stavba měla obdélný půdorys, ale později k ní bylo přistavěno boční křídlo. Zahradní průčelí je členěné lizénami a na nádvorní straně stojí dva pozdější věžovité přístavky. Střední částí hlavního křídla vede průjezd do dvora. Z průjezdu se vstupuje do haly se schodištěm do prvního patra a do valeně klenuté místnosti, kde bývala kaple sv. Jana Nepomuckého. Budova zámku zaujímá severovýchodní nároží rozsáhlého hospodářského dvora. Je to jednopatrová stavba, vybudovaná na půdorysu písmene L. Na vnější straně je poměrně nevýrazná, jen v nádvorním průčelí má dvě věžičky. V přízemí objektu se nacházejí křížové klenby i poměrně náročně řešené trojramenné schodiště. Do dvora vede…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 9.10. 2021

historie

Zámek, který vznikl v areálu poplužního dvora premonstrátů v Krukanicích, je pravděpodobně barokní novostavbou z 2. poloviny 17. století. Určitě stál již r. 1671, kdy ho zachvátil požár. Důležitější je však rok 1698, kdy se opat Raymund Wilfert II. rozhodl poničený objekt opravit a přestavět. Práce se ujal tepelský polír Johann Wolfgang Braunbock, který byl dvorním stavitelem známého českoněmeckého architekta Kryštofa Dienzenhofera. Dienzenhofer byl tehdy ve službách kláštera v Teplé, jeho autorství zámku v Krukanicích je tedy téměř jisté. Důkazem jsou i různé architektonické detaily, například ostění portálů a oken. Přestože se tedy jedná o vědomě nenáročnou stavbu, je krukanický zámek velmi zajímavý. Ani pozdější úpravy objektu příliš neublížily. Až do konce 2. světové války byl majetkem premonstrátského kláštera a tepelští opati ho často využívali jako letní sídlo. Podle Památkového katalogu byl tedy zámek postaven r. 1698…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 2 Academia 1978), 9.10. 2021

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Krukanice