Patrový zámek vystavěn v letech 1760-1770 v místech gotické tvrze. Dvoukřídlá patrová budova postavená na půdoryse písmene L, s mladším přízemním přístavkem. Na hřebeni mansardové střechy věžička krytá cibulovitou bání.
zadní průčelí zámku
pohled ze zahrady
Obec Úlice se nachází 3 km severozápadně od Nýřan. První písemná zmínka o obci je z roku 1329.V r. 1372 je uváděn Jan z Ulic, r. 1615 Kryštof Ulický z Plešnic na Ulicích. Budova zámku je patrová stavba s půdorysem do L. Zámek byl vystavěn v letech 1760 - 1770 v místech původní gotické tvrze, patřící ve 14. stol. Úlickým z Úlic a později i Úlickým z Plešnic. Areál zámku doplňuje anglický park, rybník a zahrady, uzavírající východní část návsi. Za zámkem se rozkládá panský hospodářský dvůr.
historie

Středověká tvrz, připomínaná až na počátku 15. století, byla ve vlastnictví členů rodiny z Úlic a později Úlických z Plešnic. Roku 1567 se stal vlastníkem Josef Úlický a zřejmě za něho došlo ke stavebním úpravám. Později přešlo panství na pány z Říčan a roku 1713 je koupil Heinrich Sigmund ze Schirndingu. Vznik zámku není přesně datován, předpokládá se druhá pol. 18. století. Je to dvoukřídlá patrová budova postavená na půdoryse písmene L, s mladším přízemním přístavkem, s jednoduchým architektonickým členěním, které však může pocházet již z první pol. 18. století. Hlavní průčelí zámku je osmiosé, střední čtyři okna po dvojicích sdružena. Členění lisenami. Nad okny se střídají trojúhelné a obloukové římsy. Na hřebeni mansardové střechy vztyčena věžička krytá cibulovitou bání. Pozdně klasicistní přízemní přístavek s terasou na rovné střeše. V přízemí zámku jsou valené klenby a klenby křížové.

2.2.2007 11:50 Stanislav Drda
Zámek sice běžně není pro veřejnost přístupný, ale vstup do krásné zámecké zahrady bývá za bílého dne umožněn.
14.12.2006 22:45 Anna Losertová
Úlický zámek je zachycen v knize Vlasty Lavalové: "Dnes nehlásili žádné popravy" Deníky Vlasty Čepkové (1938, 1942 - 1945). Knihu, kde se dají najít i další fotografie zámku a zámecké zahrady vydalo nakladatelství Prostor.
4.1.2007 00:09 Libuše Povišerová
Dnes jsem s obdivem sledovala p.Vlastu Lavalovou /roc.1924/ v TV dokumentu - tleskam jejim vyjadrovacim schopnostem a zivemu vypravovani....
29.12.2006 23:49 Pavel Zany Komárek, korektor
děkujeme za připomínku, odkaz na nakladatelství jsme přidali i na naše stránky