Nově postavená replika větrného mlýna, který je využíván jako rozhledna. Uvnitř je malé muzeum jihomoravské vesnice. Stavba je základem budoucího skanzenu vesnice budovaného soukromou osobou. Mlýn byl zpřístupněn 1.5.2004.
Mlýn v zimě
Graficke pismenko Rozhledna Bukovanský mlýn je soukromou stavbou ing. Kouřila z Kyjova (rodáka z Bukovan). Jako taková bude součástí areálu sestávajícího ze slovácké chalupy, vinného sklepa s rotundou, domků řemesel, slováckého stavení, dětského hřiště, podia, tanečního parketu a parkoviště.
Info na webu, 11.7. 2006

turistické

Větrný mlýn je 16 m vysoký, zděný, se zastřešenou plošinou z níž je nádherný kruhový výhled do širokého okolí. Pod ní, ve 2. patře je muzeum vesnice 19. století. V 1. patře najdete galerii Na mlýně, kde se konají výstavy hlavně jihomoravských umělců. V přízemí vás čeká pokladna a je zde také klubovna bukovanského mužského pěveckého sboru. Pan Josef Kouřil z blízkého Kyjova, mlýn postavil jako naplnění svého dávného snu. Zvláštností mlýna je,