Moje místa 0
Zřícenina hradu. Vybudován v 2. pol. 13. stol. písecko-zvíkovskou stavební hutí pro Přemysla Otakara II. Poprvé zmiň. r. 1273, když zde král vydal listinu. Měl být stavbou reprezentačně prestižního charakteru. Po smrti krále r. 1278 ponechán osudu.
Zbytky hradního paláce s bránou
Graficke pismenko Severně od Protivína, je možné nalézt ves Myšenec v kteréžto byl stejnojmenný hrad. Z toho se však dochovala pouze brána. Vláčkem do stanice Protivín a asi 1,5 km po neznačené cestě.
28.5. 2002

historie

Ve zprávě prácheňských krajských hejtmanů o Píseckých horách ze září roku 1685 se ještě hovoří o někdejším královském "jagerhausu" ve vsi Myšenci. Patrně na tomto hrádku byla vydána Přemyslova listina z 25. ledna 1273. Zachované architektonické detaily, uvedené v popisu hrádku, nám dovolují zařadit myšeneckou stavbu mezi díla písecké huti a klást její vznik do období vlády krále Přemysla Otakara II. – asi ještě do padesátých, či počátku

Gotická architektura v jižních Čechách. Zakladatelské dílo Přemysla Otakara II. Jiří Kuthan, nakl. Academia. Jaroslav Špiroch , 27.7. 2009

popis

Zřícenina hrádku leží nad kostelem na svahu kopce. Postupně se rozpadá a podléhá tak neodvratné zkáze. Do vnitřních prostor někdejšího hrádku byly později vestavěny drobné venkovské domky a život tohoto malého sídliště tak destrukční proces značně urychluje. Dnes už můžeme na místě zjistit jen to, že šlo v podstatě o rozlehlou palácovou stavbu s obdélným půdorysem, z níž se zachovala pouze část obvodového zdiva armovaného na nárožích masívními

Gotická architektura v jižních Čechách. Zaklaatelské dílo Přemysla Otakara II. Jiří Kuthan, nakl. Academia. Jaroslav Špiroch , 27.7. 2009