Původní renesanční tvrz Bítovských z Bítova z konce 15. století. Za Markvarticů přestavěna na renesanční zámek a Wilczky upraven na novobarokní budovu. V současnosti je zámek sídlem Městského úřadu a Turistického informačního centra.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Modernizovaný čtyřkřídlý patrový zámek na okraji historického centra města, postavený na místě původní tvrze. Rizalit ve vstupním úzkém průčelí zámku, v němž je osazen renesanční arkýř, napovídá o možnosti, že původně zde stála průjezdní věž. O tom, že byl zámek vybaven arkádami, svědčí zbytky zazděné v chodbách obíhajících nádvoří. Barokní úpravy respektovaly renesanční rozvrh, ale zmizely pod novobarokními renovacemi Wilczků z doby po požáru v roce 1854. Pozměnily i těžce poškozené interiéry a v plné kráse zůstalo jen hodnotné renesanční schodiště. Zámek je spojen krytou chodbou na pilířích s blízkým kostelem. Od zámku se až dolů ...
Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M.Plaček), jps7, E.H. podle http://www.mesto-klimkovice.cz, 4.1. 2005

historie

Zakladatelé města a rod prvních držitelů - páni z Kravař - v Klimkovicích nikdy nesídlili. Teprve ve druhé polovině 15. století nastaly podmínky pro stavbu sídla. Došlo k ní asi na sklonku 15. století, kdy vznikla tvrz Bítovských z Bítova, která se připomíná roku 1513. Její rozsah by mohl odhalit pouze stavebněhistorický průzkum, ale může jí obsahovat východní křídlo zámku. Ondřej Bzenec z Markvartovic tvrz do roku 1579 přestavěl na renesanční

Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M.Plaček), 4.1. 2005