halda Ema

Teresie, Ostrava - Slezská Ostrava
Výrazná pohledová dominanta Ostravy (325,5 m.n.m.), odval dolu a koksovny Trojice – halda Ema. Sypána mezi lety 1920–60. V r.1976 ukončena hlavní likvidace požáru. Halda obsahuje na 28 mil. m3 hlušiny. Památkově chráněna.
halda Ema z věže Nové radnice
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Jediný památkově chráněný odval v ostravsko-karvinském revíru a snad i jediný na severní Moravě a ve Slezsku, to je slezskoostravská halda Ema. Jedná se o kuželovitý odval bývalého dolu a koksovny Trojice (Ema), který se nachází v závěru známého Trojického údolí mezi bývalými doly Petr Bezruč, Trojice a Michálka.
Halda Ema tvoří se svou výškou 325,5 m.n.m. výraznou pohledovou dominantu středu Ostravy i jakýsi její symbol někdejšího těžkého průmyslu. Z vrcholu odvalu, kam vede z města vyšlapaná stezka, je při příznivém počasí nádherný výhled na celou Ostravu a Pobeskydí.

Historie a popis haldy Ema
    Odval, zvaný Ema, byl založen patrně již před rokem 1920. Nasypáván byl bez přestávky až do roku 1960. Celkově je v haldě uloženo asi 28 milionů kubických metrů vytěžené hlušiny. Až do roku 1976, kdy byla ukončena hlavní likvidace požáru, halda Ema stále hořela. I v současnosti je odval stále místně termicky aktivní, což můžeme pozorovat v podobě stoupající páry.

61-62 Ostravsko