Relikty valů - stav po tisíciletém působení přírody (a hlavně člověka).
Graficke pismenko Na mimo hřeben Brd výrazně vystupujícím Plešivci (nad pravým břehem Litavky) objevte velmi rozsáhlé a tajuplné hradiště, hrazené dvojicí mohutných valů. Ač se z nich do dnešních dob dochovalo jen mírné vlnění terénu v jejich průběhu, toto sídlo z doby kultury knovízské (10.-12. stol. př. n. l.) vás dozajista osloví. Jedná se o jedno z největších hradišť v pravěkých Čechách. Dovedou vás sem značené turistické trasy, pro lidi pohybově omezené je zde dokonce i možnost dopravdy autem. Z hradiště je krásný výhled na vojenský prostor v jihozápadní části Brd. Od Čertovy kazatelny vám ještě doporučím zavítat pár set metrů severněji do prostoru ...

Na vratech
    Na Plešivci a Komorsku sídlili kdysi obři. Plešivecký obr unesl komorskému dceru, a proto mezi nimi došlo k válce. Dcera komorského obra se však vrhla mezi voje a oba obry usmířila. Místu, odkud se obě usmířené strany vrátily do svých domovů, se říká Na vratech.
    17.7. 2003
    Čertova kazatelna
    Plešivec byl prý proslaveným shromaždištěm brdských čarodejnic, mířících sem ke svým sletům na skalách. Je zde i tzv. Čertova kazatelna, skalní útvar, o němž se říká, že tu kdysi ďábel čaroval a proměnil výstavné město ve skály a suť