Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Bystřice nad Úhlavou, Bystřice nad Úhlavou
Hrady.cz
Původní gotická tvrz byla přestavěna renesančně. Konečnou podobu získal zámek při v l. 1848–53, kdy byl přestavěn pseudorománsky, pseudogoticky a některé části i pseudobarokně, díky čemuž je bez umělecké hodnoty.
Severní průčelí

Notice: Undefined variable: Out in /var/www/hrady/https/funkce_get_vyvoj.php on line 105
Graficke pismenko Obec Bystřice nad Úhlavou, místní část města Nýrsko, se nachází 2 km severně od Nýrska a 15 km jihozápadně od Klatov.
Zámek leží v severní části obce, na pokraji parku, který se rozprostírá až k řece Úhlavě.

Zpřístupnění objektu
    V červenci 2011 byla dokončena první část rozsáhlé rekonstrukce objektu a pro veřejnost je přístupná expozice dobového mobiliáře. V areálu zámku se konal první svatební obřad, další zájemci mohou tuto nabídku také využít.
    Romana Procházková , 7.7. 2011

historie

První zmínka o tvrzi v Bystřici nad Úhlavou se objevuje již roku 1339. V roce 1444 byla pozdně goticky přestavěna a při té příležitosti rozšířena tak, že se v kupné smlouvě z roku 1490 uvádí jako hrad. Renesančními úpravami prošel v druhé polovině 16. století, nebo začátkem století 17. Současnou podobu zámku stavba získala při přestavbě v letech 1848 – 1853, kdy byl majitelem Karel Antonín kníže z Hohenzollern-Sigmaringen. Přestavba byla

Pavel Vítek - zdroj - Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, nakladatelství Libri, 1999, 26.11. 2007

popis

Zámek je dvoupatrová budova obdélníkového půdorysu s bočním křídlem. Do zámku se vcházelo jednoposchoďovou pseudogotickou branou. Nad ní je umístěn hohenzollernský erb. Při přestavbě v letech 1848–52 byla severovýchodně od zámku vystavěna velká vstupní věž s průjezdem. U zámku se zachoval zbytek bašty z původní tvrze. V zámku byl původně velký zrcadlový sál a zámecká kaple. Za zámkem se rozprostírala květinová zahrada, která směrem k řece

Časová osa

červenec 2001
    Byla dokončena první část rozsáhlé rekonstrukce objektu a pro veřejnost je přístupná expozice dobového mobiliáře.