Moje místa 0
Hranický kras je od roku 2003 národní přírodní památkou, která nemá u nás obdoby. Jeskyně byly objeveny roku 1912 a první průzkum byl proveden 1913. Roku 1926 byly zpřístupněny pro veřejnost. V letech 2002 – 2005 proběhla v jeskyních velká rekonstrukce.
Graficke pismenko Zbrašovské aragonitové jeskyně dostaly název podle vesnice Zbrašov, která je dnes částí obce Teplice nad Bečvou. Nacházejí se nedaleko města Hranice na katastru obce Teplice nad Bečvou. Nejlépe se k nim dostanete od vlakového nádraží, u kterého je i parkoviště. Přejdete silnici a ukazatele vás zavedou až ke vstupu do jeskyní, který je od parkoviště vzdálen asi 800 metrů. Kousek od vstupu do jeskyní jsou lázně s restaurací a upraveným parkem.

historie

Již odedávna byly v této lokalitě známy vývěry teplé kyselky a oxidu uhličitého. V roce 1571 byla v místě dnešního lázeňského domu při hledání pramene kyselky objevena jeskyně. Kvůli vysoké koncentraci oxidu uhličitého však nemohla být prozkoumána. V roce 1912 se zbrašovský starosta Josef Chromý a jeho bratr Čeněk neúspěšně pokoušeli najít jeskyně prokopáváním skalního masivu. V létě téhož roku odkryli při lámání kamene J. Machanec a Fr.

popis

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou součástí národní přírodní památky, která byla vyhlášena v roce 2003 k ochraně krasového území evropského významu a nemá v České republice obdoby. Jsou jedněmi z mála aragonitových jeskyní na světě a jedinými zpřístupněnými u nás. Vznikly hydrotermálními procesy, při kterých vyvěrá z velkých hloubek v důsledku tektonických pohybů teplá kyselka. Na vzniku Zbrašovských aragonitových jeskyní se podílely i