bašta Baba

městské opevnění
Bašta Baba byla součástí vnějšího městského opevnění, vybudovaného v 16. století. Opevnění bylo poškozeno za třicetileté války, opravováno po r. 1643 a r. 1741. Bašta sloužila od začátku 18. stol. jako městské vězení a mučírna, v 19. stol. byla přestavěna na obytný dům. Dnes je sídlem CHKOČS.
Graficke pismenko Bašta "Baba" byla součástí vnějšího městského opevnění, vybudovaného na počátku 16. století. Starší část hradeb původního jádra města byla vybudována již před polovinou 13. století, za Václava I. Zřejmě v 50. letech 14. století došlo k rozšíření města severním, východním a jižním směrem a výstavbě nových hradeb. Opevnění bylo v průběhu dalších století zdokonalováno. Roku 1513 začala výstavba výrazně předsunuté parkánové hradby, jejíž součástí byly velké podkovovité bašty, otevřené dovnitř a také nový příkop. Za třicetileté války bylo opevnění značně poškozeno. Roku 1643 se město ubránilo obléhání Švédů, opevnění bylo poté opraveno, znovu bylo ...
E.H. podle http://www.litomerice.cz; Karel Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3., Libri 1998; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia Praha 1978; http://monumnet.npu.cz, 8.1. 2014

brána, opevnění
     Litoměřice  (LT)