Vojenská pozorovatelna byla vybudovaná jižně od obce Mostkovice. Byla postavena pravděpodobně v 50. nebo počátkem 60. let 20. století, kdy se tyto pozorovatelny hromadně stavěly u větších měst a podniků. Betonový objekt typu "kostka" má jednu místnost se 3 průhledy.
Graficke pismenko Město Prostějov chránily čtyři vojenské pozorovatelny, severní (nad obcí Držovice), jižní, východní (nad obcí Vrahovice) a západní.
Západní pozorovatelna leží na kraji lesa jižně od obce Mostkovice (dříve součást Prostějova). Je objektem typu "kostka", bez zadní místnosti, s třemi betonovými pozorovacími průzory s kovovými vložkami.
Jedná se pravděpodobně o stavbu z 50. nebo počátku 60. let minulého století, tehdy se tyto pozorovatelny hromadně stavěly u větších měst a podniků, některé využívaly starších objektů z 2. světové války či první republiky.
E. Horáková podle textu I. Rozehnala, www.ropiky.net; www.davar.cz/badatelna/, 5.11. 2012