Pěchotní srub R-S76
V tuto chvíli nejzachovalejší objekt na muzeu.

Přístupové trasy

Pevnost Hanička se nachází v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou. Je zhruba 5 km vzdušnou čarou na severovýchod od Rokytnice v Orlických horách, nedaleko státní hranice s Polskou republikou, tehdejším Německem. Areálem pevnosti prochází červená turistická značka – Jiráskova cesta vedoucí po hřebenech Orlických hor od Králík až po Náchod. Z Rokytnice v O.h. lze na pevnost dojít i po značených turistických trasách. Nejlepší přístupové trasy pro motoristy jsou ze silnice č. 14 Rychnov nad Kněžnou – Javornice – Pěčín – Rokytnice v O.h. nebo ze silnice č. 11 (Žamberk) – Helvíkovice – Kameničná – Pěčín – Rokytnice v O.h. Z Rokytnice v O.h. jsou příjezdové trasy značeny ve směru Bartošovice, kde po 7 kilometrech návštěvníci narazí na odstavné parkoviště v prostoru Panské Pole – Hanička. Odtud je to zhruba 2 km po červené turistické značce směr Anenský vrch. Cesta trvá cca 30 min a vede lesem s mírným stoupáním. Na odstavném parkovišti je možnost občerstvení. V hlavní sezóně je možnost občerstvení též přímo v areálu pevnosti. Pro návštěvníky, kteří nás chtějí navštívit vlakem doporučujeme následující spojení: v pracovní dny příjezd od Doudleb n. O. do Rokytnice ve O.h. 8.31, poté autobusem v 9.00 směr Bartošovice do osady Hanička nebo v 11.20 a autobusem ve 12.36 směr osada Hanička. Zastávka autobusu je 100 m od stanice Českých drah. Z osady Hanička se opět musí pokračovat pěšky po červené turistické značce. Označené autobusy jezdí pouze v pracovní dny !!
4.3. 2003

Hanička

Dělostřelecká pevnost Hanička patří do systému předválečného opevnění budovaného v letech 1935 – 38 především proti Německu. Pevnost Hanička byla stavěna v letech 1936 až 1938 pražskou firmou ing. Bedřich Hlava Riegrovo nábřeží 14 PRAHA II. Výstavbu řídilo Ženijní skupinové velitelství X. umístěné v Rokytnici v Orlických horách. Stavební práce byly hotovy za 22 měsíců, přičemž Hanička tehdy stála 28 milionů korun. Své dívčí jméno pevnost dostala podle osady nacházející se v nedalekém okolí. Velitelem Haničky byl jmenován mjr. pěchoty Jaroslav Mikuláš Novák, bývalý legionář a účastník bitvy u Zborova. Plánovaná posádka byla vypočítána na 426 mužů. Jelikož pevnost nebyla zcela dokončena většina posádky byla ubytována v mírových kasárnách v Rokytnici v O.h. a na pevnosti se nacházely pouze strážní jednotky. Hanička se skládala ze šesti bojových objektů v podzemí propojených stovkami metrů chodeb a sálů. Mohutné sály mohly…  číst dále

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK),