Moje místa 0
Tvrziště v dolní části vsi v zahradě domu čp. 93, na kraji rybníka, obklopené vodním příkopem. V roce 1437 přitáhli k libčanské tvrzi hradečtí husité s dělem, byli odraženi a dělo bylo na nich ukořistěno V roce 1547 tvrz vyhořela a nebyla obnovena.
Graficke pismenko Tvrziště je v zahradě domu čp. 93 a ne čp. 90, jak uvádí Encyklopedie českých tvrzí. Na dvoře toho domu je firma, která provádí technické kontroly vozidel. Já narazil na ochotného pána, který mě pustil na tvrziště, kde mi dělali společnost stádo koz a oslík. Pokud nebudete mít štěstí, jde ještě tvrziště vyfotit z jabloňového sadu za zahradou.
Petr Nožička, 22.4. 2010

historie

Už v roce 1252 stál v Libčanech tzv. Častův vladyčí statek, jehož majitelem byl Česta z Libčan. V roce 1365 je zde uváděn Jakub z Hořic, v roce 1398 Jan z Roudnice a Václav z Libčan. Ves byla několikrát rozdělena mezi několik majitelů a majetkové poměry nejsou vždy úplně jasné. V roce 1406 po smrti Jana z Roudnice vznikly spory o jeho majetek. Dále se zmiňuje v Libčanech Václav Býl. Další uváděný majitel je po roce 1410 Bušek z Libčan. 6. února

popis

Tvrziště zaujímá ostrůvek čtvercového tvaru, výška ostrůvku je až tři metry. Ostrůvek je dokola obklopen vodním příkopem, který v JZ části přechází v rybník. V severní části je pevninou spojen úzkou šíjí. V SV části je sklípek nejasného, spíše novodobějšího původu. Tvrziště je v zahradě domu čp. 93 a ne čp. 90 jak uvádí Encyklopedie českých tvrzí.
    Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 20.4. 2010