Tvrz poprvé připomínaná v roce 1496, vzniklá pravděpodobně v době předhusitské. Na přelomu 16. a 17. století za Viléma Dobříkovského z Malejova proběhla renesanční přestavba. V průběhu 18. století přestala být obývána a zpustla.
Graficke pismenko Dobříkov se poporvé připomínal v roce 1365. V té době náležel Pyskovi z Dobříkova a není vyloučeno, že tvrz vznikla již za jeho působení. V první polovině 15. století je majetkem Jan Těchlovce z Dobříkova a roku 1440 od něho získal Dobříkov husitský hejtman Jan Talafús z Ostrova. V letech 1463–1493 je připomínán Hynek z Malejova, předek rodu Dobříkovských z Malejova. Poprvé se písemně o tvrzi hovoří až v roce 1496. O vzniku tvrze se tedy můžeme pouze dohadovat. Za Viléma Dobříkovského z Malejova na přelomu 16.–17. století proběhla renesanční úprava tvrze. Po této přestavbě zůstaly na tvrzišti renesanční kachle, ...
Jan Švejkar, zdroj: Musil, František, Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, s.23-24, 1995 , 25.10. 2009

popis

Tvrziště je docela dobře zachované. Téměř kruhový půdorys je obklopený částečně zachovaným valem až 3 m vysoký a příkopem (původně vodním) až 10 m širokým. U západního valu je rybník a jižně od něj mlýn, které napájel 1,5 km dlouhý náhon od lesního potoka. Tvrziště je čtvercové 42x42 metrů s částečně znatelnými výstupky v rozích. V západní části tvrziště stojí myslivna vystavěná ze zbytků tvrze a ve východní části vila postavená Václavem

zaniklý
    Pardubický kraj