vodní nádrž Mšeno

Jablonecká přehrada
Přehrada postavena v letech 1906–1909 dle projektu prof. Otto Intzeho na Mšenském potoce. Kamenná hráz délky 425,5 m chrání díky dvěma štolám před povodněmi na obou zdrojnicích Lužické (Bílé) Nisy. V letech 1998–2000 sanace podloží podzemní štolou.
Graficke pismenko Přehrada se nachází v severní části města, příjezd a parkování autem ulicí U Přehrady (možnost parkování u levého břehu hráze). Nádrž slouží v teplých letech k vyhledávanému koupání, v zimě k bruslení a lyžování.

historie

Po katastrofální povodni v oblasti Jizerských hor a jejich podhůří roku 1897 vypracoval vodohospodářský odborník profesor Otto Intze z německých Cách (Aachen) projekt soustavy přehrad, které by pomohly regulovat toky v povodí Lužické Nisy a Kamenice. Součástí tohoto systému je i přehrada na vcelku nevýznamném Mšenském potoce na pomezí tehdejšího města Jablonce (Gablonz) a samostatného Mšena (Grünwaldu). Toto umístění si vynutila hustá zástavba v

Ivan Grisa, dle informační tabule u hráze, 18.9. 2009
    vodní plocha