hrad Arthurův hrad

Arturův hrad, Radostín, Alte Burg
Romantický hrad jako brána nad silnicí, postavený jako umělá zříceniny a upravena do dnešní podoby v roce 1876. Hrad byl dříve také nazýván jako Starý hrad. Datum vzniku není jasný.
Arthurův hrad

Arthurův hrad

Nedaleko zámku Sychrov se nalézá tzv. Arthurův hrad, který ukončuje jeho severovýchodní parkovou osu. Arthurův hrad je umělou zříceninu. Kdy byla tato stavba postavena je sporné, neboť objekt tohoto půdorysu se objevuje již na katastrálních mapách z roku 1843 i z roku 1868. Dnešní podoba této stavby byla vytvořena podle projektu Josefa Pruvota z roku 1876. Dříve se ovšem tato stavba nazývala "Alte Burg" (starý hrad). Dnešní Arthurův hrad se skládá ze dvou válcových veží, které jsou spojené zdí s branou ve tvaru tudorského oblouku. Severovýchodní vež je širší a nižší než její protejšek. Spodní cást zpevňuje sokl s okrajem z kamenných kvádru. Telo veží člení úzké lizény na svislá pole, která jsou střdavě užší a širší. Vstupy do věží jsou ve tvaru lomených oblouku, vnitřní schodiště však již chybí.
Hana Kubikova, 21.4. 2007
Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Sychrov