Zámek postavený na místě někdejšího bratrského sboru v letech 1781–3 (dnešní západní část). Přestavba a rozšíření do současné velikosti 1818–20. Novobarokní přestavba podle projektu A. Dlabače roku 1914. Po roce 1950 dětský domov.
Jižní průčelí
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Zámek stojí ve východní části města, mezi Komenského ulicí a pravým břehem Tiché Orlice. Parkování možné u severního vchodu do parku. Od železniční stanice asi 400 m východně.

Zámek v Brandýse nad Orlicí
    Dům bratrských kněží ve východní části městečka sloužil od roku 1644 jako sídlo správy panství. Později sloužil jako tržnice, od počátku 18. století pustnul. V letech 1781–83 postavil na jeho místě snad s využitím starších konstrukcí František Norbert Trautmannsdorf nový zámek (západní část dnešního objektu). Přestavbu a rozšíření do současné velikosti včetně zastřešení mansardovou střechou nechali provést v letech 1818–20 pražští měšťané Karel

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., díl 1, Libri 1996, 1.8. 2009

Pardubický kraj