Hrady.cz
Celoročně přístupná rozhledna s točitým schodištěm na sever od centra Brna, výstavba dokončena v prosinci 2007, pro veřejnost otevřena 1. června 2008.
Ostrá horka
Pohled od jihu ze silnice Soběšice - Lesná
Graficke pismenko Ocelová rozhledna postavená na kopci Ostrá horka (405 m n. m.), jejíž vrcholové partii se říká Strom, z iniciativy sdružení Soběšická garda. Byla slavnostně otevřena 1. června 2008 a bezplatně převedena do majetku města Brna k veřejnému užívání.
iV, 21.6. 2008

turistické

Nedávno jsem navštívil rozhlednu a že to mám z Brna kousíček. Pokaždé když na rozhlednu dojedu, je zde víc věcí rozbitých! (Například rozbité, či počmárané informační tabule u rozhledny a na rozhledně, zničené lavičky, zničený přístřešek, ze kterého jsou urvané desky a počmaraná i rozhledna sama nesmyslnými klikyháky.) Kdyby rozhledna byla dřevěná, tak už po ní nejsou žádné památky. Kdo má tu možnost, ať se na rozhlednu zajede podívat, jinak za

MarcoRave, 16.8. 2010

Zbytky kaple sv. Kříže a první trigometrický bod na území ČSR
    Ostrá horka (nazývaná též „Strom“) se může pochlubit historicky zajímavější památkou než jen novodobou rozhlednou. V místě dnes zaniklé kaple sv. Kříže byl naměřen první trigometrický bod na území Československa! Barokní kaple sv. Kříže byla na vrcholu Ostré horky vybudována v letech 1716 – 18 podle plánů jezuitského provinciála Millera proslulým brněnským stavitelem Mořicem Grimmem, jedním z nejvýraznějších barokních architektů. Byla však na

Milan Náplava, 22.6. 2008