Klasicistní zámek postaven v letech 1876–1887 Vychodily z Hannaburgu. Upravován r. 1900, dnes v soukromých rukou.
Klasicistní nárožní věž zámku s pozdně empírovými a secesními prvky
Graficke pismenko Chvalkovice na Hané jsou místní částí města Ivanovice na Hané. Přímo do Chvalkovic jezdí vlak na trati Brno – Přerov nebo jsou přístupné ze silnice 47 z Vyškova do Kroměříže. V obci je mimo zámek také kostel sv. Ferdinanda z l. 1848 – 49, dva empírové kříže (jeden u kostela a druhý před hřbitovem, oba z roku 1856), na návsi před zámkem pozoruhodná barokní socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1749 ve čtvercové balustrádové ohrádce a hrobka majitelů zámku v podobě antického chrámu na hřbitově. V obci v letech 1895 – 1924 působil jako farář Jan Tenora (1863 – 1936), významný historik církevních dějin. Okolí obce je vhodné zejména pro ...
Milan Náplava, 23.12. 2007

historie

Chvalkovice se připomínají poprvé roku 1355, náležely šternberskému augustiniánskému klášteru. V roce 1786 zde rozparcelovány dva dvory. Později na návsi vybudován zámek zajímavé kompozice. Nejstarší část klasicistního zámku ve Chvalkovicích byla postavena r. 1876. Definitivní podobu získal zámek až roku 1887. Upravován i v roce 1900. Patřil rodu Vychodilů, povýšených do šlechtického stavu (z Hannaburgu). Vychodilové z Hannaburgu mají na

popis

Průčelí zámku ve Chvalkovicích na Hané je zalomené a obráceno směrem na náves. Je její organickou součástí a navazuje na starší vesnickou zástavbu. Průčelí na levé straně vévodí mohutná hranolová věž se špičatou klasicistní střechou a secesním motivem. Zalomené čelní stěně vévodí terasa s balustrádou nesená dvěma dórskými sloupy. Další mohutné křídlo je do zahrady. Průjezd z návsi ústí na protáhlé nádvoří s pozoruhodnou přízemní chodbou se