zámek Batelov

Starý zámek
Renesanční zámek z 16. stol. postavený Čížovskými z Čížova, od přelomu 16. a 17. stol. slouží jako úřednická budova. Později mírně barokně upraven.
průčelí zámku
Graficke pismenko Zámek se nachází poblíž centra Batelova, konkrétně tedy při silnici na Jihlavu. Nachází se za vysokým plotem a oponou tvořenou vzrostlými listnatými velikány, což znamená, že je poměrně snadné zámek přehlédnout. A když si zámku všimnete, sledujete jednopatrovou obdélnou poměrně dlouhou budovu s bílou fasádou. Ve středu budovy ční ze střechy věžička. Okna jsou orámovaná kamenem a na fasádě jsou patrné zbytky renesančních sgrafitových rustik.
Marek Pouzar, 28.8. 2007

historie

Batelovský „starý“ zámek byl postaven ve druhé polovině 16. století Jiřím Čížovským z Čížova. Jak období napovídá, byl zbudován ve stylu renesančním. Coby šlechtické sídlo však sloužil velice krátce. Přelom 16. a 17. století znamenal přeměnu zámku na úřednickou budovu. Poslání panského sídla totiž plnil „nový“ zámek, nacházející se v blízkém sousedství zámku „starého.“ „Starý“ zámek sloužil jako úřednická budova i po barokních úpravách. Dnes je