Čertův mlýn

Čerták, Taufelsmühle
Výlení restaurace vzniklá ze staršího kojetínského mlýna, ke kterému se pojí pověst o statečném vojáku, který odsud čerta vyhnal. Mlýn na tomto místě existoval již počátkem 19. století, patrně i dříve. Nad mlýnem rybník pro rekreaci a sport.
Čertův mlýn z hráze rybníka

Čertův mlýn - Čerták

Čertův mlýn či také Čerták – známá výletní a rekreační lokalita nedaleko Nového Jičína. Podle pověsti zde stál starý Kojetínský mlýn, ve kterém v době třicetileté války strašil čert. Až statečný voják navracející se domů čerta z mlýna vyhnal. Jde-li o pověst či o skutečnost dnes již těžko zjistíme, faktem je, že budova hospody a výletní restaurace, která na místě bývalého mlýna vyrostla nese dodnes název Čertův mlýn. Ačkoliv pověst vypráví o době třicetileté války, mlýn je vyobrazen až na mapě II. vojenského mapování z první třetiny 19. století. Zde označený jako Teufelsmühle. Ten stával stejně jako dnešní restaurace v údolíčku Kojetického potoka, který pramení asi 1 km na západ od místa, nedaleko Kojetína. Ve svahu nad Čertovým mlýnem vede ...

O čertovi na Kojetínském mlýně
    Poté co skončila strašlivá válka co trvala třicet roků, navracel se zpět domů na Valašsko jeden vysloužilý voják. Došel až do Starého Jičína, a protože se stmívalo, vyprosil si u lidí nocleh. Voják se vyptával na cestu kterou se má k domovu vydat. Lidé mu rádi poradili, jen ho zapřísáhli, aby se vyhnul kratší cestě přes Svinec. V nedalekém Kojatském (Kojetínském) mlýně, kolem kterého cesta vede, prý přes dvacet roků nikdo nebydlel a straší tam.

Jan P. Štěpánek dle Mgr. Jaromíra Poláška, 3.6. 2007