Moje místa 0
Raně gotický kostelík s dřevěnou zvonicí pod vrchem Brada prvně zmiňovaný roku 1371. Prošel opravou r. 1622 a r. 1814.
Kostel sv. Bartoloměje s vrchem Brada
Graficke pismenko Na úpatí skalnatého bloku Brada kde stával v 13. století hrad můžete spatřit nevelký raně gotický kostel sv. Bartoloměje. Nedaleko stojí dřevěnaá zvonice. Ve zdivu kostela jsou vsazeny špatně rozeznatelné zoomorfní plastiky.
25.3. 2007

historie

Raně gotický kostel byl postaven kolem roku 1300, zmínky jsou o něm z roku 1371. V roce 1622 byl opraven - tehdy byla přistavěna západní předsíň, což připomíná nápis nad jejím vstupním portálem. Podruhé byl upravován v roce 1814.
    Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977, 26.3. 2007

popis

Obdélníkový jednolodní plochostropý kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem a čtvercovou předsíní před západním průčelím. V severozápadním rohu jsou zazděny dvě raně gotické masky. Presbytář je sklenut sedmidílnou klenbou, konzoly jsou ve tvaru masek nebo jehlanů, vymalovaný je rostlinnou dekorací s erby a postavami sv. Petra a sv. Pavla (snad ze začátku 16. století, necitlivě opraveno koncem 19. století). V presbytáři je gotický sanktuář. Na