Květná zahrada vznikla za biskupa Karla II. Lichtensteina-Kastelkorna v 2.pol.17.st. podle návrhu architektů F.Luchesse a G.P.Tencalla. V 19.st. zbudován nový přístup od města. Projekt vypracoval A. Arche a realizován byl v letech 1840-45.
Kroměříž - Květná zahrada
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Ke Květné zahradě v Kroměříži se dostaneme z Náměstí Míru, ulicí Generála Svobody a cca po 300 m dojdeme k nynějšímu hlavnímu vchodu.
1.9. 2006

Květná zahrada v Kroměříži.
    Zahradu založil v roce 1665 biskup Karel II. Lichtenstein-Kastelkorn za tehdejšími branami města na neplodné a bažinaté půdě.Realizace projektu tzv. "Libosadu" je dílem autorů architektury zámku Fil.Luccheseho a G.P.Tencally.
    1.9. 2006

popis

Květná zahrada, původní název byl Libosad, vznikla za biskupa Karla II. Lichtensteina-Kastelkorna v 2. pol. 17.století za hradbami tehdejšího města. Jejími autory jsou architekti zámku Fillibert Luchesse a Giovanni Pietro Tencalla. V 19. století dostala nový přístup od města, které se po zrušení hradeb rozrostlo až ke Květné zahradě. Projekt vypracoval A. Arche a realizován byl v letech 1840-45. Vzniklo zde neobyčejně cenné dílo. Bez porušení