hrad Vlčtejn

Vildštejn
Zřícenina hradu z 13. stol. Původní dřevěný hrad nechal postavit Holen z Vlčtejna. Po roce 1360 přestavěn Rožmberky do dnešní podoby. Hrad často střídal majitele a zpustl po roce 1872. Restaurován ve 40. letech 20. stol.
Pohled od západu
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Na hrad Vlčtejn vede cesta po silnici od zastávky vlaku Zdemyslice. Pod hradem je plácek a nedaleko koupaliště. Jedná se o pěkné místo na přespání. Pod hradem se občas pořádají kulturní akce.
28.5. 2002

Hrad je přístupný jednou za rok
    Hrad se otevírá návštěvníkům jeden den v roce při akci "Oživení hradu Vlčtejna". Po zbytek roku je nepřístupný (z bezpečnostních důvodů). Hrad má soukromého majitele.
    E.H. - info OÚ Vlčtejn, 19.7. 2013

Hrad Vlčtejn
    Hrad Vlčtejn se připomíná poprvé v r. 1284 a jeho držitelem byl Holen z Vlčtejna (též z Vildštejna), přítel Záviše z Falkenštejna. Koncem 13. a v polovině 14. století je ještě doloženo několik šlechticů tohoto jména. Před r. 1360 získali Vlčtejn Rožmberkové a ti také původně dřevěný hrad přestavěli a dali mu dnešní podobu. K panství patřily podle rožmberského urbáře z r. 1379 vesnice Chlumčany, Chouzov, Olešná, Holoubkov, Lhotka, Třebín,

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 19.7. 2008

Jak vlk zachránil syna hradního pána
    Legenda vypráví, jak v jednu dobu bylo okolí hradu plné vlků. Pán hradu proto přikázal vykopat kolem hradu (zvaného v té době Vildštejn) příkop, do kterého by nebezpečné šelmy spadly, pokud by se přiblížily příliš blízko k hradu. Jednoho chladného podzimního večera seděl pán hradu Holen u krbu se svým synem, a vyprávěl mu příběh, když v tom přiběhl čeledín a volal, že se do pasti chytil vlk. Holen popadl kuš a šípy a rychle se vydal s čeledínem

Plzeň-jih  (PJ)
    Vlčtejn