Budova čp. 92, nazývána starý zámek, je barokního původu, pravděpodobně z konce 17. až první poloviny 18. století. Budova sloužila pro ubytování panského správce statku. Později se správcovské sídlo přesunulo do nového zámku. V objektu jsou dochované klenby a černá kuchyně.
Severní pohled
Dnešní budova čp. 92, tzv. starý zámek, dominující středu obce, stojí v areálu bývalého panského sídla a přilehlého panského dvora. S tímto areálem má nejenom dispoziční, ale i rovněž historickou a funkční souvislost. Historické příčiny vzniku dvou rozlehlých panských domů zámeckého charakteru v těsné blízkosti nejsou v Chocenicích dosud přesně určeny, analogické situace v jiných sídlech však nejsou příliš velkou výjimkou. Podle charakteru některých konstrukcí je tento dům barokního původu, klenby a krov pocházejí pravděpodobně z konce 17. až první poloviny 18. století. Nelze vyloučit starší původ zděných konstrukcí přízemí. Stavební spáry svědčí o dvou stavebních etapách, při kterých došlo zřejmě k náhradě původně z poloviny roubeného přízemí za zděné. Poměrně velkorysá koncepce dispozice svědčí o vyšších uživatelských nárocích na stavbu, než by bylo možno předpokládat u pouhé správní budovy. S největší pravděpodobností byl tento objekt vystavěn (snad s využitím starší stavby hospodářského dvora nebo sídla zástavního držitele) na přelomu 17. a 18. století jako zámecký sídelní objekt s potřebou rychlého provedení stavby. Tomu odpovídá i použitý konstrukční materiál. Po dokončení barokní přestavby dolní renesanční tvrze na tzv. nový zámek byla sídelní funkce přesunuta a budova dále sloužila pro ubytování panského správce statku. Později, po ztrátě sídelní funkce Chocenic, se správcovské sídlo přesunulo do zámku a budova byla využita pro byty zaměstnanců statku. Z hlediska památkového vytváří tato budova společně se zámkem a hospodářským dvorem jedinečný historický celek, který je v rámci regionu jen těžko srovnatelný. Budova sama je stavebním unikátem, dochovaný typ konstrukcí je dnes zcela ojedinělý, památkovou hodnotu zvyšují dochované klenby a černá kuchyně. Stav celého objektu je velmi špatný, dřevěné obvodové konstrukce jsou napadeny…  číst dále
T.Karel: Stavebně-historické vyhodnocení objektu, Památkový ústav v Plzni, 1996, 21.10. 2010

Historie obce

Chocenice patří k nejstarším písemně doloženým vsím v regionu. Jsou zmíněny na falzu zakládací listiny kladrubského kláštera z roku 1115. Později je získal nepomucký klášter, v jehož majetku zůstaly až do husitských válek. Pak spolu s většinou klášterního majetku získali Chocenice Šternberkové sídlící na Zelené Hoře. Roku 1561 koupil ves Chocenice od Zdeňka ze Šternberka Jiřík Kokořovec z Kokořova a (na) Šťáhlavech. Jiříkův vnuk, Kryštof Kokořovec, zde po roce 1589 staví renesanční tvrz. V roce 1615 je při placení daní již Kryštof Kokořovec uveden „na Kocenicích“ a platí za 26 poddaných a ovčáckého mistra s pacholkem. Centrem samostatného panství zůstaly Chocenice až do poloviny 18. století, kdy byly připojeny ke spojenému šťáhlavsko-nebílovskému panství.

Rožmberský, Machová: Zámek a tvrz v Chocenicích, České hrady 2002, 21.10. 2010

půdorys přízemí podle T. Karla
Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 2010

Stav celého objektu je velmi špatný, dřevěné obvodové konstrukce jsou napadeny dřevokaznou houbou, komíny jsou zbourány do úrovně střechy, část jižní stěny chybí, nedochovalo se schodiště ani ostatní interiérové prvky.

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Chocenice