Po r. 1420 postaven hrad, 1669-96 přest. Šternberky na barokní zámek. Od r. 1726 patřil Martinicům, poté Colloredo-Mansfeldům (od 1784). R. 1817 zde nalezen Rukopis zelenohorský. V l. 1852-1931 patřil Aueršperkům. Po r. 1948 sídlem armády (PTP).
zámek Zelená Hora - letecký snímek
Zámek je v soukromém vlastnictví francouzské společnosti CCEC, je naplánovaná rekonstrukce, po které by zámek měl sloužit jako hotel. V hospodářských staveních Šternberského dvora by měl být pivovar, výstavní síň, levnější ubytovna a konírny. Čas od času je zámek obcí po dohodě s majitelem mimořádně otevřen pro veřejnost, naposledy tomu tak bylo po dva dny v červnu r. 2010.

Zelená Hora mimořádně otevřena v srpnu 2014

Areál zámku Zelená Hora se otevře na 3 víkendy v srpnu: 2.+3.srpna / 9.+10.srpna / 16.+17.srpna 2014. Návštěvníkům nabídne celodenní program od 9.30 hodin do 19 hodin, který zaměřen na všechny historické etapy v dějinách zámku a na regionální umění. Kompletní program najdete na www.zelenahora.fenix-nepomuk.cz. V nabídce předplatného na www.plzenskavstupenka.cz je rodinné vstupné na celý víkend za 300 Kč (2 dospělí + až 4 děti) nebo jednotlivé vstupné za 120 Kč. Senioři, děti do 15 let pouze 80 Kč. Vozíčkáři, děti do 3 let a obyvatelé obce Klášter mají vstup zdarma. Zámek bude otevřen se souhlasem obce Klášter. Za organizátory vás zve FÉNIX - volnočasové centrum v Nepomuku.

Miroslava Brožová , 30.5. 2014

Stopy svatého Vojtěcha

K Zelené hoře se vztahují četné legendy svatovojtěšské. Když se stal svatý Vojtěch biskupem, ujal se horlivě díla, které mu odkázal první český biskup Dětmar, rodem Sas. Snažil se odstraniti v Čechách zbytky pohanství, jež se stále ještě udržovaly, zušlechtiti hrubé mravy, vypleniti pověry, zmírniti panující nenávisti mezi rody v zemi, potlačiti krutost a bezcitnost. Když se šlechetné úsilí Vojtěchovo míjelo cílem, odešel roztrpčen do Říma a vstoupil tam do kláštera. Teprve potom si Čechové uvědomili, jak veliká ztráta je stihla, i vypravili do Říma poselství, aby jej přimělo k návratu. Slíbili, že budou poslušní jeho příkazů a rad, že se vynasnaží překonati zlé návyky a nešvary, proti nimž horlil. Svatý Vojtěch vyhověl jejich žádosti, a vzav s sebou dvanáct mnichů, aby mu pomáhali v bohulibém díle, vrátil se do Čech. Stanul se svými průvodci na Zelené hoře, zanechal je zde, aby zahájili v kraji svoje poslání, a sám se…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002

Další texty pověsti