Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Panská vyhlídka, Štramberk
Hrady.cz
Zaniklý hrad. Dle arch. výzkumu spadá existence hrádku do 2. pol. 13. stol. a 14 stol. Majitelé blíže neznámí. Nedaleko ležela středověká osada, spadající snad pod Panskou vyhlídku, snad pod nedaleký hrad Jurův kámen.
současný vrchol Kotouče
původní vrchol s pozůstatky středověkého hrádku se nacházel o cca 100 - 150 m dále, dnes odtěženo
© Jan P. Štěpánek 11/2012
Graficke pismenko Panská vyhlídka-původně terénní relikty hrádku, který se nacházel na severozápadním okraji vrcholu Kotouče, asi 1 km jihozápadně od města Štramberka, které i s velkou částí vrcholu Kotouče pohltil lom na vápenec, který zde funguje dodnes. Vyvýšený výběžek spadal na třech stranách skalnatým srázem, a tak zcela stačilo zabezpečit jen východní stranu lokality. Tu přeťal asi jen 5 m široký příkop a val. V ní byl také zakomponován pahrbek, asi místo po hlavním věžovitém objektu. Na tomto místě byl později postaven malý kostelík. Uzavřený areál 54 m dlouhý a 16 m široký byl dostatečně velký, aby postačil potřebám feudála. Středověký kostelík se nacházel při patě ...