Výrazné tvrziště uprostřed lesa se v písemnostech připomíná pouze v roce 1544 jako pustá tvrz, kdy se vsí patřila pod panství Borohrádek, tehdy v držení Jana Licka z Rýzmburka. Tvrz tvořila asi obdélná věž obehnaná palisádou, příkopem a valem.
příkop
Graficke pismenko Tvrziště je velmi nenápadné, uprostřed vzrostlého lesa na velmi mírném návrší. Toto místo inspirovalo A. Jiráska k napsání povídky "Na Chlumku". August Sedláček píše, že: "spatřují se mohutný val a hluboký příkop, které čtverhranné tvrziště objímají. Na vnitřní prostoře lze rozeznati, kde bylo malé nádvoří a kde stála čtverhranná věž." Místo je asi 4 km severně od Brandýsa nad Orlicí, po žluté značce mezi Nasavrky a Sudslaví.
KČT 49, August Sedláček-II. díl Hradů, 8.5. 2004

turistické

Les vzal za své a tak se tvrziště dnes opět rozkoukává po okolí. Na mapě KČT je zakresleno chybně. Tvrziště leží vzdušnou čarou cca 1500 m východně od koldínského zámku a bezprostředně vlevo (severně) od lesní cesty z Koldína, cca 160 m východně od křižovatky s cestou Nasavrky - Sudslava, po které vede žlutá turistická značka
    6.7. 2004

historie

K tvrzi se váže pouze jedna jediná písemná zpráva, který je z roku 1544, kdy se uvádí jako pustá, společně se vsí, kdy patřily pod panství Borohrádek, které bylo tehdy v držení Jana Licka z Rýzmburka. Tvrziště je známé tím, že je dějištěm povídky Aloise Jiráska Na Chlumku. Děj se odehrává po smrti Přemysla Otakara II. v době braniborského vpádu do Čech. Tento příběh ovšem není historicky podložen. Tvrziště je dobře zachováno, nyní vymýceno bez

Jan Švejkar:F. Musil, Hrady, zámky tvrze okresu Ústí nad Orlicí, 1995, M. Cejpová, Tvrziště Chlumek, Zpravodaj muzea v Hradci Králové, 27, 2001., 3.7. 2009